Διατροφή και Εμμηνόπαυση

0
410

Eat to ease the menopause | BBC Good Food

Εμμηνόπαυση: Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) είναι αποτέλεσμα της απώλειας δραστηριότητας των ωοθυλακίων των ωοθηκών και ορίζεται από την οριστική διακοπή της έμμηνου ρήσης. Η διάγνωση της εμμηνόπαυσης γίνεται από ειδικό ιατρό – γυναικολόγο.
Κλιμακτήριος: Ή αλλιώς προεμμηνόπαυση είναι η περίοδος που προηγείται της εμμηνόπαυσης. Διάρκειας αυτής είναι περίπου 4 χρόνια και κατά τα χρόνια αυτά παρατηρεί η γυναίκα τα πρώτα συμπτώματα και αλλαγές στο σώμα της.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι αυτό του αισθήματος εφίδρωσης και έξαψης, το οποίο εμφανίζεται περίπου στο 70% των γυναικών.
Οι διαταραχές στον ύπνο επίσης δεν αποκλείεται να υπάρχουν. Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων, το άγχος, η μειωμένη σωματική άσκηση μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο προς το αρνητικό.
Τελος, μην ξεχνάμε ότι αλλάζει και η ψυχολογία. Παρατηρούνται έντονα σκαμπανεβάσματα στην ψυχολογία και αλλαγές στην διάθεση.
Αυτα όλα βέβαια, μετά την εμμηνόπαυση συνήθως υποχωρούν.

Παρατηρούνται αλλαγές στο σωματικό βάρος;
Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι το βάρος αυξάνεται λόγω της εμμηνόπαυσης. Στην πραγματικότητα, το σωματικό βάρος αυξάνεται λόγω της αλλαγής του μεταβολισμού που μειώνεται όσο μεγαλώνουμε και λόγω της μείωσης της σωματικής δραστηριότητας. Αυτό που είναι αλήθεια για την περίοδο της εμμηνόπαυσης είναι ότι παρατηρείται αλλαγή στην σύσταση του σώματος και ανακατανομή λίπους. Το λίπος αυξάνεται και αρχίζει και συσσωρεύεται στην κοιλιακή χώρα, ενώ η μυϊκή μάζα μειώνεται. Αυτό οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές και κυρίως στην μείωση των οιστρογόνων. Φυσικά και χρειάζεται προσοχή, αφού το λίπος στην κοιλιά ενέχει πολλούς κινδύνους για την υγεία, μεταξύ αυτών είναι η εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οστεοπόρωση και εμμηνόπαυση.
Η οστική μάζα φτάνει τις μέγιστες τιμές τις στα 25 χρόνια περίπου και μετά παρατηρείται σταθεροποίησή της, μέχρι που ξεκινά η μείωσή της. Κατά την εμμηνόπαυση και λόγω της μείωσης οιστρογόνων, ο ρυθμός μείωσης της οστικής μάζας επηρεάζεται.

Πρέπει να κάνω αλλαγές τώρα που μπαίνω στην εμμηνόπαυση;
Οι διατροφικές ανάγκες δεν έχουν μεγάλες διαφορές σε σχέση με την περίοδο πριν την εμμηνόπαυση. Σίγουρα αν θέλει μια γυναίκα να μην αυξηθεί το βάρος της ή να μειώσει το βάρος της, καλό είναι να ελέγξει την ενεργειακή πρόσληψη. Η πρόσληψη ασβεστίου ή/ και βιταμίνης D θα πρέπει να αξιολογείται από ειδικό ιατρό.

Με το ασβέστιο τι μπορώ να κάνω;
Για να προσλαμβάνουμε ασβέστιο καθημερινά, υπάρχουν τρόφιμα που είναι πλούσια σε ασβέστιο όπως τα γαλακτοκομικα προϊόντα (γάλα, γιαούρτι) και τα τυριά. Επίσης, τα κόκαλα των μικρών ψαριών περιέχουν ασβέστιο. Τέλος, το γάλα αμυγδάλου και το σπανάκι είναι καλές πηγές ασβεστίου.

Εν κατά κλείδι, η διάγνωση της εμμηνόπαυσης, μην ξεχνάμε ότι πρέπει να γίνεται από ειδικό ιατρό. Επίσης, μην ξεχνάς ότι είναι μία φυσιολογική διαδικασία και ότι τα συμπτώματά της υποχωρούν σταδιακά. Η υγειινή και ισορροπημένη διατροφή και η άθληση πρέπει να είναι πάντα μέρος της καθημερινότητάς μας και να είναι τρόπος ζωής τόσο στην αναπαραγωγική ηλικία όσο και στην εμμηνόπαυση.