Όταν ακούμε την λέξη μαστίχα είναι βέβαιο ότι στο μυαλό μας έρχεται η Χίος, και όχι άδικα αφού η μαστίχα είναι ένα προϊόν – σήμα κατατεθέν της Χίου. Είναι το superfood με ελληνική «καταγωγή»!

Η ιστορία της…

Το φυτό της μαστίχας (σχίνος) ευδοκιμεί στην Μεσόγειο, όμως στην Χίο και συγκεκριμένα στο νότιο τμήμα του νησιού, καλλιεργείται ο μαστιχοφόρος σχίνος. Από τα μαστιχόδεντρα εξάγεται η μαστίχα. Στο νότιο τμήμα του νησιού, το έδαφος, το μικροκλίμα της περιοχής και η παραδοσιακές πρακτικές καλλιέργειας, ευνοούν την καλλιέργεια και την ανάπτυξη των μαστιχόδεντρων. Η μαστίχα εκκρίνεται από το δέντρο σε σχήμα δακρύων, το χρώμα της είναι υπόλευκο και είναι σχεδόν διαφανής. Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η εποχή παραγωγής της. Ειδικά, τον Ιούνιο ξεκινάει η προετοιμασία του εδάφους και τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη συλλέγεται η χοντρή και η ψιλή μαστίχα αντίστοιχα.

Από το 1997 η μαστίχα έχει χαρακτηριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η UNESCO την έχει συμπεριλάβει στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) αναγνωρίζει το εξής για την μαστίχα: …συμβάλει σε ένα υγιές γαστρεντερικό σύστημα…και…έχει ευεργετική δράση στη στοματική υγιεινή. Τέλος, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει απονείμει στη Μαστίχα Χίου φαρμακευτική μονογραφία, το οποίο χαρακτηρίζεται ως Παραδοσιακό Φάρμακο φυτικής προέλευσης, με ενδείξεις για τη συμπτωματική θεραπεία δερματικών φλεγμονών, καθώς και δυσπεπτικών προβλημάτων.

Ιδιότητες και χρήσεις της μαστίχας!

Η μαστίχα φημίζεται για τις αντιμικροβιακές, τις αντιφλεγμονώδης και τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές της. Δρα επουλωτικά σε φλεγμονές όπως η γαστρίτιδα, το έλκος, οι κολίτιδες, οι αιμορροΐδες και οι οισοφαγίτιδες. Η ευεργετική της δράση στις παθήσεις του εντέρου, όπως η νόσος Crohn και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, είναι αδιαμφισβήτητη. Επιπλέον, η μαστίχα συμβάλει στην μείωση της δυσπεψίας, των παλινδρομήσεων, των τυμπανισμών και της καούρας. Είναι ένα παραδοσιακό φυσικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για την εύρυθμη λειτουργία όλου του γαστρεντερικού συστήματος (ανώτερου και κατώτερου γαστρεντερικού) ξεκινώντας από την στοματική κοιλότητα και φτάνοντας μέχρι και το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου. Χρησιμοποιείται ευρέως για την κακοσμία του στόματος, την ουλίτιδα, την ξηροστομία, τα δωδεκαδακτυλικά έλκη.

Φαίνεται ότι ακόμη και μια μικρή ποσότητα μαστίχας, βοηθάει και ενισχύει την θεραπεία και απομάκρυνση του ελικοβακτηρίου του πυλωρού. Επιπλέον, φαίνεται ότι λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης μειώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) και αυξάνει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης (καλή χοληστερόλης), μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων. Το ολεανολικό και το ουρσολικό οξύ που εμπεριέχεται στη μαστίχα είναι υπεύθυνα για την αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη, αντιυπερλιπιδαιμική και αντιική δράση της. Τέλος, οι πολυφαινόλες που συναντάμε στην μαστίχα συμβάλουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Φυσικά, πέρα από τις φαρμακευτικές της ιδιότητες και χρήσεις, η μαστίχα χρησιμοποιείται και στη βιομηχανία φαγητού, καλλυντικών και αρωμάτων. Στο εμπόριο θα βρούμε σαπούνια, κρέμες σώματος, σαμπουάν, κρέμες προσώπου, οδοντόκρεμες και σαπούνια που έχουν ως βάση τη μαστίχα. Την συναντάμε επίσης σε αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά, καθώς και στη μαγειρική σε γλυκά και αρτοπαρασκευάσματα.

Συμπέρασμα

Οι ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας για τον οργανισμό μας είναι αδιαμφισβήτητες! Τα δεδομένα που υπάρχουν για τις δράσεις της είναι πάρα πολλά και η κατανάλωσή της μόνο να μας ωφελήσει μπορεί. Είναι μοναδική και είναι ένα απόλυτα φυσικό φάρμακο που δεν πρέπει να απουσιάζει από κανένα σπίτι!