Νόσος Parkinson: Ποιες διατροφικές παρεμβάσεις συστήνονται;

0
391

Η νόσος Parkinson είναι μία εκφυλιστική διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τα συμπτώματα των ασθενών ποικίλλουν και επηρεάζουν την διατροφική τους πρόσληψή. Τα προβλήματα που προκύπτουν αφορούν τον στοματοφάρυγγα, τον οισοφάγο, τον στόμαχο, το λεπτό έντερο και το παχύ. Τα συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν τη νόσο είναι ο τρόμος και η ακαμψία σε συνδυασμό ή όχι με αργές κινήσεις, η κατάθλιψη, η μειωμένη όρεξη, η δυσκοιλιότητα και διάφορα προβλήματα κατάποσης ή/και δυσφαγίας.
Οι διατροφικές παρεμβάσεις έχουν ως στόχο την κάλυψη των αναγκών του ασθενούς, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και η ελαχιστοποίηση των πρακτικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα παραπάνω προτείνονται τα εξής:

  • Σε περιπτώσεις τρόμου, συστήνεται η χρήση σκευών με μεγάλη χειρολαβή και κούπες με διπλή λαβή, ενώ χρήσιμη είναι η συνεργασία με εργοθεραπευτή.
  • Σε προβλήματα κατάποσης (δυσφαγίας), προτείνεται η τροποποίηση της υφής των τροφίμων σε συνεργασία με διαιτροφολόγο και/ή λογοθεραπευτή. Η τροποποίηση υφής εξαρτάται από το στάδιο του προβλήματος της δυσφαγίας, γι’ αυτό ο σχεδιασμός της δίαιτας γίνεται από εξειδικευμένη ομάδα.
  • Σε προβλήματα δυσκοιλιότητας, η δίαιτα πρέπει να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες π.χ. φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης, ενώ απαραίτητα είναι τα υγρά. Τρόφιμα με υπακτική δράση όπως το μέλι επίσης συστήνονται.
  • Για την μείωση των παρενεργειών που προκαλούν τα φάρμακα όπως η ναυτία και ο εμετός, καλό θα ήταν να αποκλειστούν τρόφιμα που διεγείρουν τα συμπτώματα αυτά και να ενταχθούν στο διαιτολόγιο των ασθενών ξηρά τρόφιμα και όχι πολλά υγρά. Σε περίπτωση ναυτίας ο ασθενής καλό είναι να τρώει σε καλά αεριζόμενο χώρο και να αποφεύγει δυσάρεστες οσμές.
  • Σε λιποβαρείς ασθενείς, οι οποίοι δεν τρέφονται επαρκώς συστήνεται ο εμπλουτισμός τροφίμων με προσθήκη διαφόρων συστατικών όπως π.χ. τυρί τριμμένο, βούτυρο, γάλα, κρέμα γάλακτος κ.ά. Επίσης, η επιλογή πλούσιων ενεργειακά τροφών (κρέας, γάλα) είναι απαραίτητη και σε ορισμένες περιπτώσεις συνταγογραφούνται ειδικά συμπληρώματα διατροφής.

    Θα πρέπει να τονιστεί ότι η λεβοντόπα (L-Dopa), που χρησιμοποιείται στη θεραπεία της νόσου Parkinson, επηρεάζεται πολύ από την δίαιτα του ασθενούς και κυρίως από την προσλαμβανόμενη πρωτείνη. Τα αμινοξέα των πρωτεινών ανταγωνίζονται το παραπάνω φάρμακο στην εντερική απορρόφηση. Έτσι, η τροποποίηση της δίαιτας αφορά την μείωση της πρωτεΐνης ή την ανακατανομή της στο πρωινό και στο μεσημεριανό και τη χορήγηση της στο βραδινό γεύμα κυρίως. Πάντοτε όμως πρέπει να δίνεται προσοχή στην κατάσταση θρέψης του ασθενούς και να παρακολουθείται από ειδική ομάδα γιατρών, διαιτολόγων, εργοθεραπευτων και λογοθεραπευτων.

    *Ο ασθενής ακολουθεί τις συμβουλές του γιατρού και του διατροφολόγου ή/και του λογοθεραπευτή του.