7 συμβουλές για μείωση της κυτταρίτιδας

0
501

Ένα πρόβλημα που αφορά κατά κύριο λόγο τους άνδρες, αλλά απασχολεί τις γυναίκες είναι η κυτταρίτιδα. Καταρχάς να τονίσουμε ότι δεν είναι ένα πρόβλημα υγείας, αλλά αποτελεί παράγοντα άγχους που πηγάζει από το κοινωνικό μας φύλλο.

Το 85-98% των γυναικών την εμφανίζουν σε κάποια φάση της ζωής τους και αν και “άδικο” είναι πιο ευάλωτες σε σχέση με τους άνδρες λόγω της δομής του δέρματός τους και των ορμονών (οιστρογόνα).

Τι ακριβώς όμως είναι η κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα είναι η λεγόμενη όψη φλοιού πορτοκαλιού και οφείλεται στην κακή αιμάτωση της περιοχής όπου εμφανίζεται, στην κατακράτηση υγρών στο επίμαχο σημείο και στην αλλαγή σύστασης των λιποκυττάρων και του συνδετικού ιστού που βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα της εν λόγω περιοχής. Στο τελευταίο το κολλαγόνο παίζει σημαντικό ρόλο.

1. Νερό

Ο νούμερο 1 σύμμαχος μας στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας δεν είναι κανένας άλλος από το νερό. Το νερό είναι διουρητικό και έτσι βοηθάει στην αποβολή τοξινών από τον οργανισμό, ενώ παράλληλα τονώνει (ενυδατώνει) το δέρμα και το κρατά αναζωογονημένο. Ο ανθρώπινος οργανισμός χρείαζεται 6-7 ποτήρια νερό ημερησίως.

2. Φρούτα και Λαχανικά

Τα λαχανικά αλλά και τα φρούτα πρέπει να τα εντάξεις άμεσα στην διατροφή σου. Παρέχουν ενέργεια και βιταμίνες πολύτιμες για τον οργανισμό μας, όπως η βιταμίνη E (βρίσκεται στα πράσινα μέρη των φυτών, στους σπόρους των φυτών, κ.ά.) και η βιταμίνη C (βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, στις ντομάτες, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κ.ά.), οι οποίες είναι γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση και τη σύνθεση κολλαγόνου αντίστοιχα.

3. Αφεψήματα

Τσάι, χαμομήλι, τήλιο, φασκόμηλο, λουίζα κ.ά. είναι διουρητικά και έχουν αντιοξειδωτική δράση. Έρευνα έχει δείξει ότι το πρώτο στη λίστα είναι το πράσινο τσάι. Όμως στην περίπτωση κατανάλωσης πράσινου τσαγιού πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν η ποσότητα καφείνης που εμπεριέχει (άλλα βότανα όπως το δίκταμο, το τήλιο κ.ά. δεν περιέχουν καφείνη και δεν υστερούν σημαντικά σε αντιοξειδωτική δράση).

4. Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Τα σάκχαρα της διατροφής, όπως αυτά που περιέχονται σε γλυκά, αναψυκτικά, τυποποιημένους χυμούς κ.ά. πιθανώς παίζουν ρόλο στην εμφάνιση κυτταρίτιδας.

5. Αλάτι

Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών, γεγονός που επιδεινώνει την εικόνα.

6. Σωματικό Βάρος

Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται τόσο σε νορμοβαρείς όσο και σε υπέρβαρες γυναίκες, γεγονός που αποδεικνύει ότι το μειωμένο σωματικό βάρος δε σημαίνει και ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει η όψη φλοιού πορτοκαλιού. Ωστόσο, η διατήρηση ενός σταθερού σωματικού βάρους και η αποφυγή σκαμπανεβάσματων σωματικού λίπους φαίνεται να βοηθάει.

7. Γυμναστική

Βοηθάει στην καλύτερη αιμάτωση της περιοχής, ενώ παράλληλα το σωματικό λίπος διανέμεται σε μεγαλύτερη επιφάνεια σώματος.