Πόσες φορές έχετε προσπαθήσει να μειώσετε τη στενοχώρια σας ή το άγχος σας τρώγοντας κάποιο γλυκό ή πηγαίνοντας στο ψυγείο;
Προσπαθούμε να καλύψουμε το συναισθηματικό κενό που νιώθουμε με το να υπερκαταναλώνουμε παντός τύπου φαγητά είτε γλυκά είτε αλμυρά. Αυτό ακριβώς είναι που ονομάζεται “συναισθηματική διατροφή” και μπορεί να χαλάσει κάθε προσπάθειά μας για ισορροπημένη διατροφή ή δίαιτα.
Οι λόγοι που μας οδηγούν σε αυτήν την αντίδραση μπορεί να ποικίλλουν και χρειάζονται ίσως παρακολούθηση από ειδικό.
Ωστόσο, όποια και να είναι η αιτία, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και το συναίσθημα που μας οδήγησε σε αυτήν την αντίδραση παραμένει. Γεννίεται έτσι ένας φαύλος κύκλος συναισθήματος-υπερφαγίας στον οποίο οδηγοί θα είναι τα συναισθήματά μας που θα μας απομακρύνουν από τον στόχο μας να χάσουμε κιλά ή και να διατηρήσουμε τα υπάρχοντά μας.
Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτήν τη συνήθεια; Είναι τόσο απλό όσο μας λένε;
Δεν θα σου πω αν έχεις άγχος σταμάτα να αγχώνεσαι ούτε αν κάτι σε στεναχωρεί, σταμάτα να στεναχωριέσαι γιατί ξέρω ότι αυτό δεν λειτουργεί πάντα έτσι. Δεν είναι ένα κουμπί που απλώς το πατάμε και όλα σβήνουν.
Παρακάτω θα δεις κάποιες μικρές πρακτικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να ελέγξεις την πρόσληψη τροφής.
- Κατάγραψε τα συναισθήματα σου: Δεν χρειάζεται να κρατήσεις ημερολόγιο, απλώς σημείωσε τι σε στεναχώρησε, τι σε άγχωσε ή τι σε εκνεύρισε και οδηγήθηκες στο ψυγείο ή στο κοντινό περίπτερο για να προμηθευτείς μία σοκολάτα ή ένα σακουλάκι γαριδάκια. Λειτουργεί όπως αν κατέγραφες το τι τρως όταν κάνεις διατροφή. Θα διαπιστώσεις αν το συναίσθημα και ο λόγος του επαναλαμβάνονται, κάνοντας τα μετρήσιμα ώστε να μπορέσεις να μετριάσεις τις εκρήξεις αυτές.
- Απασχολήσου με κάτι άλλο: Διοχέτευσε την ενέργεια που νιώθεις κάπου αλλού, ακόμα και σε ένα τηλεφώνημα σε κάποιον κοντινό σου άνθρωπο και εξέφρασε αυτό που νιώθεις ή αν θες κάτι πιο ενεργητικό πήγαινε μια βόλτα ή βάλε τα αθλητικά σου και βγες έξω να τρέξεις! Φόρα την φόρμα σου και πήγαινε στο κοντινό πάρκο της γειτονιάς σου, δεν σε σταματάει τίποτα!
- Μην παραμελείς τα γεύματα σου: Αυτό επιδρά με δύο τρόπους. Αφενός στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και αφετέρου θα αισθάνεσαι “χορτάτος” οπότε είναι πιο δύσκολο το να φτάσεις στην κατανάλωση τροφής για άσχετο (φαινομενικά) λόγο. Ένταξε στο καθημερινό σου μενού το αγαπημένο σου φαγητό ή ακόμα και ένα μικρό κομμάτι σοκολάτα ώστε να μη νιώθεις επιτακτική ανάγκη για κατανάλωσή τους σε απρόοπτο χρόνο. Όταν θα αρχίσεις να το ελέγχεις απομάκρυνε τις “μικρές αμαρτίες”.
- Επίλεξε το φαγητό αυτό με προσοχή: Οκ όλοι έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό, αλλά μην ξεχνάς ότι μπορείς να επιλέξεις το τι θα φας. Επίλεξε υγιεινά τρόφιμα όπως κάποια φρουτοσαλάτα με γιαούρτι και μέλι ή λαχανικά εμπλουτισμένα με κάποιο dressing.
Κατά τη συναισθηματική υπερφαγία δεν ελέγχουμε τι τρώμε και πόσο τρώμε. Ωστόσο, νούμερο ένα στο να διακοπεί η συνήθεια αυτή είναι να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή μας. Μην ασκείς επιπλέον πίεση στον εαυτό σου κρίνοντας τον επειδή δεν μπορεί να ακολουθήσει μία ισορροπημένη διατροφή ή να σταματήσει να τρώει. Περιμένουμε πρώτα να χάσουμε τα περιττά κιλά και μετά να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Πίστεψε στον εαυτό σου και και αγάπησέ τον. Σκέψου θετικά, πάρε βαθιές ανάσες και επανάλαβε φράσεις όπως μου αξίζει να είμαι χαρούμενος. Μπορεί να μην βγαίνεις πάντα νικητής στην προσπάθεια να ελέγξεις τα υπερφαγικά επεισόδια όμως με υπομονή και επιμονή θα δεις ότι ο αέναος κύκλος στον οποίο μπαίνεις κάθε άλλο παρά ευεργετικός είναι για εσένα και την υγεία σου.