Ο ρόλος της διατροφής στην προκυηματική περίοδο

0
401

Η ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική σε όλα τα στάδια της ζωής, για την επίτευξη της εύρυθμης λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού. Στην εφηβεία το νεαρό άτομο μαθαίνει την έννοια της ισορροπημένης διατροφής και μυείται σε αυτήν. Οι βάσεις τήθονται από νωρίς τόσο για την πρόληψη νοσημάτων όσο και για την προετοιμασία του γυναικείου οργανισμού για την κύηση. Στην προκυηματική περίοδο, ειδικότερα, η διατροφή επηρεάζει τόσο τη γυναίκα που επιθυμεί να μείνει έγκυος (και αυτήν που είναι ήδη έγκυος) όσο και το έμβρυο που επρόκειτο να γεννηθεί.

Συγκεκριμένα, στην περίοδο της ήβης αποκτάται το 40% της συνολικής σκελετικής μάζας. Μέσω της διατροφής προσλαμβάνονται οι ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D που είναι απαραίτητα συστατικά για έναν γερό σκελετό. Επιπλέον, στη φάση αυτή της ζωής των ατόμων παρατηρείται συχνά σιδηροπενική αναιμία και ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα είναι οι έφηβες έγκυες. Η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας σιδήρου είναι υψίστης σημασίας. Επίσης, παχύσαρκες νέες κινδυνεύουν να διατηρήσουν τα κιλά αυτά και στην ενήλικη ζωή, γεγονός που όπως θα δούμε παρακάτω μπορεί να επηρεάσει τόσο την μελλοντική έγκυο όσο και το έμβρυο. Στο αντίποδα της παχυσαρκίας βρίσκονται οι διατροφικές διαταραχές πρόσληψης τροφής όπως η ψυχογενής ανορεξία. Η εικόνα του σώματος απασχολεί πολλά κορίτσια σε βαθμό που οδηγούνται στο να ελαττώσουν την ποσότητα της τροφής. Με συνέπεια την απότομη μείωση σωματικού βάρους και λίπους και την έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Στην περίοδο της εφηβείας, το σωματικό λίπος των κοριτσιών είναι σημαντικό να βρίσκεται σε επίπεδα 22-24%, καθώς το χαμηλό ποσοστό επηρεάζει την έμμηνο ρύση και τη γονιμότητα. Η ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει στη ρύθμιση του.

Σημεία κλειδιά, λοιπόν, αποτελούν το σωματικό βάρος της γυναίκας πριν την εγκυμοσύνη και η πρόσληψη όλων των απαραίτητων μάκρο και μίκρο θρεπτικών συστατικών.

Το ιδανικό βάρος για τη γυναίκα αποβλέπει στην αποφυγή επιπλοκών κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, οι οποίες θα επηρεάσουν την ίδια και το έμβρυο, αλλά και στην προκυηματική περίοδο το ζητούμενο είναι η πιο εύκολη και άμεση προσαρμογή της διατροφικής συμπεριφοράς στις νέες συνθήκες μιας επικείμενης εγκυμοσύνης.

Το ποσοστό λίπους επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα. Το σωματικό βάρος συνδέεται άμεσα με την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου. Μελέτες δείχνουν ότι λιποβαρείς επίτοκοι ενδέχεται να γεννήσουν λιποβαρή ή και πρόωρα νεογνά, ενώ οι παχύσαρκες επίτοκοι ενδέχεται να γεννήσουν παχύσαρκα παιδιά με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη ή και δυσλιπιδαιμίας στην μετέπειτα ζωή τους.