Διατροφή: Ποιος έχει δίκιο;

0
382

 

  • Μύθος: Τα αυγά κάνουν κακό!

Η αλήθεια είναι ότι ο κρόκος του αυγού περιέχει χοληστερόλη. Η συγκέντρωση της χοληστερόλης στον οργανισμό μας ρυθμίζεται από εσωτερικούς μηχανισμούς και διατηρείται σταθερή. Μέσω ειδικών μηχανισμών απομακρύνεται η χοληστερόλη που “περισσεύει”, ενώ η υπόλοιπη διοχετεύεται στα όργανα – κύτταρα που την έχουν ανάγκη. Επιπλέον, τα αυγά περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και μέταλλα όπως το σελήνιο και βιταμίνες όπως η Β12. Επίσης, είναι απαραίτητη αφού βρίσκεται στην μεμβράνη των κυττάρων μας και αποτελεί συστατικό πολλών σημαντικών ορμονών (π.χ. τεστοστερόνης)

Η χοληστερόλη της διατροφής δεν επηρεάζει τα επίπεδα της στον οργανισμό. Αυτό που επηρεάζει την χοληστερόλη μας είναι τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά που υπάρχουν στο φαγητό μας.

Επομένως δεν υπάρχει λόγος να μην τρως αυγά, φοβούμενος ότι θα αυξηθεί η χοληστερόλη σου.

  • Μύθος: Τρώω το βράδυ, γι’ αυτό παχαίνω.

Οι θερμίδες που καταναλώνεις είτε τις καταναλώσεις τη μέρα είτε τη νύχτα είναι οι ίδιες. Όλα περιστρέφονται γύρω από  το ενεργειακό ισοζύγιο και όχι με την ώρα που τρέφεσαι. Ο συνολικός αριθμός των θερμίδων είναι που καθορίζει την αύξηση, μείωση ή σταθεροποίηση του σωματικού βάρους.

Εξάλλου, μην ξεχνάς ότι υπάρχουν άνθρωποι που λόγω π.χ. της δουλειάς τους, το βραδινό είναι το μεγάλο γεύμα της ημέρας.

Προσοχή χρειζεται το αν θα κοιμηθείς κατευθείαν μετά το φαγητό, αφού πολύ πιθανό να αντιμετωπίσεις προβλήματα στομαχικής δυσφοροίας ή και παλινδρόμηση. Όπότε συστήνεται, το τελευταίο γέυμα να είναι 3 ώρες περίπου πριν τον ύπνο.

  • Μύθος: Παχαίνω εξαιτίας της γλουτένης.

Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κριθάρι, στο σιτάρι και στη σίκαλη. Η γλουτένη δεν οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους. Η δυσανεξία ή η αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο ή σε κάποιο συστατικό οδηγεί στον αποκλεισμό τροφίμων ή και ομάδας τροφίμων. Ειδικά στον αποκλεισμό γλουτένης από την διατροφή, αυτομάτως αποκλείονται τρόφιμα που την περιέχουν όπως το ψωμί, τα μακαρόνια και άλλα.

Άτομα τα οποία πρέπει να αποκλείουν την γλουτένη είναι αυτά που πάσχουν από κοιλιοκάκη (εντεροπάθεια από ευαισθησία στη γλουτένη και αποτελεί αυτοάνοσο νόσημα) ή άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.

Και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται η διάγνωση από ειδικό.

  • Μύθος: Οι υδατάνθρακες παχαίνουν.

Οι υδατάνθρακες και ειδικά οι απλοί όπως αυτοί της ζάχαρης, του λευκού ψωμιού και των αρτοπαρασκευασμάτων δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία μας καθώς συνδέονται τόσο με τα καρδιαγγειακά όσο και με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Όμως, αυτό που παχαίνει ή τέλοσπαντων αυξάνει το σωματικό βάρος  είναι οι θερμίδες οι  οποίες καταναλώνουμε. Σαφώς και πρέπει να είναι ποιοτικές για την βελτιστοποίηση της υγείας μας. Εξάλλου ο μακροχρόνιος περιορισμός των υδατανθράκων δεν είναι πάντοτε εφικτός, αφού υπάρχει στα πιο πολλά τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, αμυλούχα λαχανικά, αμυλούχα προιόντα).