Αγαπάω το σώμα μου;

0
413

Για να αγαπήσουμε το σώμα μας οφείλουμε αρχικά να κατανοήσουμε τις ανάγκες του. Να σταθούμε με θάρρος μπροστά στον καθρέφτη και να δούμε αυτό που πραγματικά έχουμε. Όπως και να είναι το σώμα μας, οι ανάγκες του είναι οι ίδιες: να τραφεί, να ενυδατωθεί, να τρέξει, να συντηρηθεί, να διατηρηθεί! Είναι ένα όχημα το οποίο πρέπει να εφοδιάζουμε με τα απαραίτητα καύσιμα.

Η ισορροπία στα καύσιμα αυτά είναι το άλφα και το ωμέγα. Είμαστε ό,τι τρώμε. Αυτό που καθημερινά βάζουμε στο πιάτο μας πρέπει να επιλέγεται με προσοχή, κυρίως για να διατηρήσουμε την υγεία μας. Με τον όρο υγεία εννοούμε την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων, του ήπατος, του παγκρέατος και των άλλων ζωτικών οργάνων. Σε πολλούς χώρους ακούμε μην τρως υδατάνθρακες και λίπη γιατί παχαίνουν, αλλά προτίμησε την πρωτεΐνη. Να ξεκαθαρίσουμε καταρχήν ότι από μόνα τους τα παραπάνω δεν παχαίνουν, αλλά η ποιότητα που επιλέγεις από το καθένα μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου και φυσικά το πλεόνασμα ενέργειας να αυξήσει το βάρος σου. Μην εστιάζεις στο αν θα πάρεις 2 ή και παραπάνω κιλά, αφού το ιδανικό βάρος για κάθε άνθρωπο ποικίλει. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει τις τέλειες- ατέλειες του.

Επιπλέον, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο μεταβολισμός μας είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Βγάλε από το μυαλό σου ότι έχεις αργό ή μπλοκαρισμένο μεταβολισμό. Υπάρχει χαμηλός μεταβολισμός (και όχι μπλοκαριεσμένος), όμως μην αγχώνεσαι! Μπορείς να τον βελτιώσεις, περνάει δηλαδή από το χέρι σου! Αυξάνοντας την μυική σου μάζα (μέσω της άθλησης παραδείγματος χάριν), μπορείς να αυξήσεις τον μεταβολισμό σου και παράλληλα να αρχίσεις να χάνεις και το λίπος που ίσος να έχεις. Μην ξεχνάς ότι ο μεταβολισμός μας σχετίζεται με την ηλικία (όσο πιο μικρός έισαι, τόσο πιο αυξημένο μεταβολισμό έχεις), με το φύλλο (οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο μεταβολισμό από τις γυναίκες), από την άλιπη μάζα (όσο αυξάνεται αυτή, τόσο αυξάνεται και ο μεταβολισμός) και σε κάποιο βαθμό και από την λιπώδη μάζα (παρόλο που θεωρείται μεταβολικά αδρανής, συμμετέχει και αυτή!). Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τα επίπεδα του μεταβολισμού σου είναι η μείωση ή η παράλειψη γευμάτων. Ο οργανισμός για να διατηρήσει την ομοιόσταση του και να εξοικονομήσει ενέργεια, χαμηλώνει τον μεταβολισμό του.

Ωστόσο, θα έχεις ακούσει για τη γενετική προδιάθεση! Ναι! Τα γονίδια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, όπως και οι ορμόνες (π.χ. ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα ή η ινσουλίνη) και η ψυχολογία μας. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να πτοεί όποιον θέλει να χάσει βάρος ή να είναι υγιείς. Σε περίπτωση που θες να βελτιώσεις τον μεταβολισμό σου, λοιπόν, δεν έχεις παρά να αρχίσεις την άσκηση με αντιστάσεις και την αερόβια άσκηση και να καταναλώνεις μικρά και συχνά γεύματα.

Ας αναφερθούμε τώρα σε κάποιες ιδιαίτερες ομάδες πληθυσμού, σε αυτές που ενώ είναι υγιείς και έχουν ένα κανονικό και ιδανικό σωματικό βάρος, και κοιτούν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και βλέπουν κυρίως ελαττώματα. Αυτό που εμείς βλέπουμε και πιστεύουμε για τον εαυτό μας, είναι και αυτό που αντανακλούμε στους γύρω μας. Η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας συνδέεται με την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή μας. Σύμφωνα όμως με τα παραπάνω, αφενός μπορείς να δράσεις και να παρέμβεις ο ίδιος στην βελτίωση του εαυτού σου και αφετέρου να έχεις στο νου σου ότι το υγιές δεν είναι πάντα το πολύ αδύνατο, ούτε οι πολύ αδύνατες παραδείγματος χάριν γυναίκες δεν έχουν κυτταρίτιδα ή οι πολύ γυμνασμένοι άντρες δεν έχουν ραγάδες. Ανασφάλειες μπορεί να έχουν και οι μεν και οι δε. Οφείλουμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας και το σώμα μας, όπως και την ψυχή και το πνεύμα μας. Με τον ίδιο τρόπο που επιδιώκεις να διαβάζεις, να μορφώνεσαι, να ενημερώνεσαι, έτσι πρέπει και να κάνεις με το ΄σώμα σου.

Το σημαντικό είναι να θυμάσαι ότι στόχος είναι η προαγωγή της υγείας μας και όχι η προσκόλληση στο φαίνεσθαι. Να θυμάσαι ότι πολύ χαμηλά ποσοστά λίπους στις γυναίκες (κάτω από τα φυσιολογικά όρια), μπορεί να οδηγήσουν σε ορμονικές διαταραχές (π.χ. διακοπή της έμμηνου ρύση) κάτι το οποίο είναι επιβαρυντικό για την υγεία των γυναικών. Επιπλέον, το πολύ χαμηλό σωματικό βάρος μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα, όπως και το πολύ αυξημένο σωματικό βάρος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα που σχετίζονται και με την καρδιά και άλλα ζωτικά όργανα. Η αλόγιστη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά ή ζάχαρη, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδους διαβήτη, νόσων του παγκρέατος, κ.ά.

Συμπερασματικά, είναι πολύ σημαντικό να γίνει διαχωρισμός του είμαι καλά/ υγιής και του θέλω να μην έχω ψωμάκια, να μην έχω κυτταρίτιδα, να μην έχω ακμή. Πρωταρχικό στόχο αποτελεί η υγεία του καθένα και όχι η εικόνα. Εάν στοχεύσουμε στην υγεία μας, τότε θα ακολουθήσει και η βελτίωση της εικόνας του σώματος μας. Η διατροφή και η άσκηση είναι η ακρογωνιαία λίθος της υγείας μας, οπότε αξιοποίησε τα για την βελτίωση της, χωρίς να καταφεύγεις σε ακραίες πράξεις, και χωρίς να τιμωρείς τον εαυτό σου.

Στο κάτω κάτω μην ξεχνάς ότι ο καθένας είναι μοναδικός.

 

*όποια παρέμβαση πρέπει να συνοδεύεται από τις συμβουλές γιατρού